23 Eylül 2014 Salı

Oracle VirtualBox Ağ Konfigürasyonu Yapılandırması

Bu yazımız sanallaştırma sistemlerinde ağ ayarları hakkında olacak. Sanallaştırma nedir? Sanallaştırma sistemleri nasıl çalışır ya da mimarisi hakkında daha detaylı bilgi almak için daha önce yazdığım yazıya linkten ulaşabilirsiniz.
Yapılandırma ayarlarını Oracle firmasının ücretsiz dağıtımı VirtualBox uygulaması üzerinde göstereceğim. Uygulamaya link üzerinden ulaşabilirsiniz. Vmware firmasının Workstation uygulamasında da ağ ayarları benzer şekildedir sadece küçük farklılıklar vardır.

İlk olarak sanal sistemlerdeki ağ ayarlarından bahsedelim. Sanal sistemlerde ağ ayarları söz konusu olunca aklımıza ilk olarak iki şey gelmeli. Bunlardan birisi sanal anahtar(switch) diğeri ise sanal Ethernet(interface). Sanallaştırma sistemine sanal anahtar oluşturma Şekil 1 ve Şekil 2 de gösterilmiştir.

Şekil 1: VirtualBox Ayarlar’ın Açılması

Şekil 2: Sanal Anahtar Ekleme

Şekil 1’de gösterdiği gibi “Tercihler” butonu tıklanarak “VirtualBox Ayarlar” sekmesi açılır ve Şekil 2’de gösterilen “Ağ” sekmesine geldikten sonra “Sadece-Anamakine Ağları” sekmesi açılır. Sonra Şekil 2’de gösterilen “+” işareti tıklandığı zaman uygulama yeni bir sanal anahtar oluşturacaktır. Şekil 3’te gösterildiği gibi sanal anahtar seçildikten sonra “Düzenle” butonu tıklanırsa bu sanal anahtarın hangi ağdan IP dağıtacağını görebiliriz ve isteğimize göre buradan ağımızı düzenleyebiliriz. Bu ilaveten Şekil 3’te gösterilen “DHCP Sunucusu” sekmesi üzerinden de DHCP sunucu aktif hale getirilerek bu sanal anahtara bağlanan makinelerin otomatik IP alması sağlanabilir.

Şekil 3: Sanal Anahtarın Ağ Ayarları

Sanal anahtar oluşturulduktan sonra sıra sanal makineyi sanal bir Ethernet ile bu sanal anahtara bağlamaya geliyor. İlk olarak Şekil 4’te gösterildiği gibi sanal makinenin “Ayarlar” menüsü açılır.

Şekil 4: Sanal Makinenin Ayarlar Menüsünün Açılması

Ayarlar menüsü açıldıktan sonra Şekil 5’te gösterildiği gibi “Ağ” sekmesine gelinir ve ilgili bağdaştırıcının hangi anahtara bağlanacağı seçilir. Şekil 6’da gösterildiği üzere sanal makinenin etherneti “Etherner Adapter #2” olarak adlandırılan anahtara bağlandı. Bu ağa bağlanan ethernete bu ağdan bir IP adresi verildikten sonra bu makine için işlem tamamlanmış olur.

Şekil 5: Ethernetin Bağlanacağı Anahtar türünün seçilmesi

Burada farklı anahtar ya da bağlantı türleri var bunlara en son değineceğim. Şimdilik şekilde gösterildiği gibi seçim yapalım.
Şekil 6: Anahtara Bağlanan Sanal Makineye IP verilmesi

Bu ayarlar doğru bir şekilde yapıldıktan sonra sanal makine ile gerçek makine(host) arasında haberleşme sağlanacaktır. Eğer makinelere ping’e kapalı değilse ping atarak bağlantının tamamlandığı test edilebilir. Yukarıda gösterilen işlemler aynı şekilde diğer sanal makinelere yapıldıktan sonra makineler birbirleri ile haberleşebilecektir. Tabi hepsine aynı ağdan farklı IP adresleri verdiğimize dikkat etmek gerekir J.
            Sanallaştırma sistemlerinde bilmeniz gereken anahtar türü olarak üç anahtardan ya da bağlantı türünden bahsedebiliriz. Bunlar şu şekilde adlandırılır; “Host-Only(Sadece Anamakine Bağdaştırıcısı)”, “NAT(Network Address Translation)” ve “Bridge (Köprü)”. Biz yukarıdaki örnekte “Host-Only” bağlantı türü yaptık. Bu bağlantı türünde gerçek makine üzerinde sanal bir anahtar oluşturulur ve sadece bu anahtara bağlanan makineler ile ev sahibi (host) makine arasında haberleşme yapılır. Sanal makineler bu bağlantı türünde internete erişim sağlayamaz. Zafiyet içeren makinelerle test yapacağınız zaman bu bağlantı türünü kullanmanız daha doğru olacaktır çünkü açıklık barındıran makineyi internete açmak iç ağınızı tehlikeye atabilir. NAT bağlantı yapıldığında ise sanal makineler yine aynı ağda oldukları için birbirleri ile haberleşebilirler ve buna ilaveten ev sahibi makine(host) üzerinden internete çıkabilirler. Yani sanal makineleriniz ev sahibi makinenin güvenlik duvarı arkasındadır ve bu güvenlik duvarından geçerek internete çıkarlar. Tabi bu bağlantı türünde sanal makinelerin IP adresleri ev sahibi makinenin internete erişim sağladığı IP adresine dönüştürtülerek (NAT) internete erişim sağlarlar. Eğer NAT’ın ne olduğunu bilmiyorsanız kafa karıştırmaya gerek yok, sadece ev sahibi makine üzerinden internete erişim olduğunu bilmeniz yeterli. Son olarak “Köprü (bridge)” bağlantı türünden bahsedelim. Bu bağlantı türünde sanal makineler doğrudan ev sahibi makinenin ethernetine erişim sağlarlar ve o ağdaki gerçek bir makine gibi bir IP alarak birbirleriyle haberleşirler ve aynı zamanda internete erişim sağlarlar. NAT ile arasındaki fark kaynaklara erişimi farkıdır. NAT’ta ev sahibi makine üzerinden ethernete erişim sağlanırken Köprü bağlantı da doğrudan ethernete erişim vardır. 


41 yorum:

  1. Merhaba, Oracle Linux tarafından Network ve host dosyalarında gerekli ayarları yapacakmıyız?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Erman,

    Sorunu tam olarak anlamadım, eğer Linux üzerine virtualbox kurulumu yapıldığı zaman network ayarı yapmak gerekiyor mu diye soruyorsan şu linke bir göz atabilirsin https://www.virtualbox.org/manual/ch06.html Linux üzerine kurulum yapmadım. Ancak virtualbox üzerinde sanal Linux makine çalıştırıldığı zaman network ayarı yapmak gerekir mi diye soruyorsan; normal şartlarda gerekmez, virtualbox DHCP servisi ile sanal sunucuya IP adresi verir, ancak kendin özel bir ayar girmek istersen girebilirsin. Umarım soruna cevap olmuştur.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    İki bilgisayar üzerinde oracle vm virtualbox ile xp işletim sistemleri kurulu bu sanal sistemler birbirinin paylaşımlarını görmesi gerekiyor. Bu işlemi nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Gökhan,

    Öncelikle geç cevap verdiğim için kusura bakma, işlerimin yoğunluğundan geri dönüş yapmayı unuttum.

    Aklıma gelen ilk yöntem iki sanal makineye bridge (köprü) bağlantı ekleyip aynı ağda olmalarını sağlarsın, ve dolayısıyla ağ paylaşımı da mümkün olur.

    İkinci yöntem ise fiziksel makinelere route (yönlendirme) eklersin ve bu sanal makinelerin birbirini görmesini sağlarsın. İkinci yöntem biraz ağ bilgisi gerektirir.

    YanıtlaSil
  5. win98 se yükledim acaba internete bağlanmam için ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olur musunuz bu arada kablosuz ağ ile bağlıyım nete

    YanıtlaSil
  6. Gecikme için kusura bakmayın, yoğunluktan dolayı bazen geç cevap veriyorum. Yazıda anlatıldığı şekilde NAT kullanarak internete çıkartabilirsin. Eğer yazıda anlatılanları uyguladıysan ve hala internete çıkmıyorsa, sanal makinenin ağ ayarlarına bak, otomatik IP al gibi bir seçenek aktif değilse, elle IP vermen gerekir veya otomatik IP al seçeneğini seçmen gerekir. Umarım soruna cevap olmuştur.

    YanıtlaSil
  7. iyi çalışmalar ben kali linuxde kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum vmde çalışan kalide ana pcnin local ip sini target olarak seçiyorum ama onu görmüyorum yani

    set rhost 192.168.1.36 (ana makine)

    set lhost 192.168.1.42 (vm kali) yapıyorum ama ana makineyi ağda olarak gözükmüyor. vm ayarlarında köprü olarak ayarlı

    YanıtlaSil
  8. iyi çalışmalar ben kali linuxde kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum vmde çalışan kalide ana pcnin local ip sini target olarak seçiyorum ama onu görmüyorum yani

    set rhost 192.168.1.36 (ana makine)

    set lhost 192.168.1.42 (vm kali) yapıyorum ama ana makineyi ağda olarak gözükmüyor. vm ayarlarında köprü olarak ayarlı

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Burak,

    Ana makinenin güvenlik duvarı engelliyor olabilir, güvenlik duvarını kapat ana makineye Ping at, ağ ayarlarında sorun olmadığına emin ol, sonra saldırı denemesi yap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hala yanıt alamıyorum çok şey denedim sanırım ana makinenin işletim sisteminin w10 olmasından dolayı bağlantı kuramıyor tahminim öyle. armitage de de işletim sistemlerinde w10 yok zaten

      Sil
  10. Ağ yapılandırmasında sorun yoksa yani Ping E cevap alabiliyorsan saldırının çalışmama nedeni w10 ile ilgili olabilir. W10 ile uğraşmak yerine sanala bir tane xp kurarsan daha kolay olabilir, 256-512 mb ram versen yeterli olur.

    YanıtlaSil
  11. sanal makine linux da wifite programına airmon-ng komutunu girdiğim zaman birşey bulamıyor acaba sorun nedir

    YanıtlaSil
  12. merhaba sanal makine linux da wifite programına airmon-ng komutunu girdiğim zaman birşey bulamıyor başkalarına sorduğum da bana flash şeklindeki adaptörden al veyada cd şeklinde adaptörü tanıtmam gerekiyor muş daha kolay bir yolu yokmu bunun

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Alper,

    Kablosuz ağ saldırıları için wifi ağ kartı ile ağdaki tüm paketleri yakalaman gerekir yani promiscuous mode dediğimiz modda çalışması gerekiyor. Ancak sanal makine kullanıldığın zaman, wifi ağ kartları promiscuous modda çalışmayı desteklemiyor ve ağdaki tüm paketleri yakalayamadığı için bulamıyor. Çözüm olarak iki şey önerebilirim; 1-bir tane usb wifi kartı alıp sanal makineye bağlayabilirsin. 2-bootable usb ile bir kali oluşturup gerçek makineni boot edip kullanabilirsin.

    Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.

    YanıtlaSil
  14. 1-wifi kartı dediğin wifi adaptörü demi ve bunun için anlatımı resimli veya sözel olabilecek şekilde link atarmısın araştırdımda bu şekilde bağlamayı göstereni bulamadım.
    2-bootable dediğin normal flash diskmi bende 16 gb boş bir flash var oraya sanal makineyi kurup içine linuxumu kurucam şimdi eğer öyleyse 2.si daha karlı benim için.
    ve son olarakda her ikisinden birini yaptığımdada wifiteden wifi şifresi kırabilirim demi ? ilgilendiğin için teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Evet WiFi adaptörü, usb girişi olan harici adaptör, bilgisayara bağlayıp sanal makineye tanıtman gerekir. İkincisi ise usb belleğine bootable yapıp kali atarsın içine ve usb üzerinden gerçek makineyi boot edersin. Sanal makine kurarak değil ikinci yol, bootable usb olarak arayabilirsin internette. Bu iki yöntemden birisini yaptığında ağdaki tüm paketleri toplayabilirsin, sonrasında kırılabilir.

    Hatırlatma: yazılarda ve yorumlarda paylaştığım bilgiler tamamen eğitim amaçlıdır, kötü niyetle kullanılmasına izin vermiyorum ve kötü niyetle kullanılmasında yazar sorumlu değildir, kötüye kullanan kişi sorumludur.

    YanıtlaSil
  16. çok teşekkür ederim ben bunu bulabildim doğrumu bakarmısınız
    http://www.bilgisayarkurtu.com/virtualbox-bir-usb-flash-surucu-onyukleme-12549/

    eğer böyle olmuyorsa anlatımı resimli veya sözel olan bir link atarmisiniz

    YanıtlaSil
  17. Alper bu konuda hızlı bir yazı yazmaya çalışacağım, takipte kal ;) bu konuda illaki yazılar vardır ancak şehir dışındaydım ve yoğun bir gün geçirdim bakma şansım olmadı.

    YanıtlaSil
  18. 😂teşekkürler herşey için,takipteyim

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Alper,
    bootable usb oluşturma ile ilgili yazıyı aşağıdaki linkte bulabilirsin.

    https://recepozbay.blogspot.com.tr/2016/11/bootable-usb-olusturma.html

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar,
    Sanal makinelerde doğrudan wifi ağını görüp, bağlanabilme şansımız var mıdır?

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Alper,

    Evet bağlayabilirsin, yazıda bahsettiğim köprü (bridge) modda bağlarsan ağ kartını internete bağlanabilirsin. Ancak ağ saldırısı yapmak istiyorsan yukarıdaki yorumlara göz atman faydalı olur.

    YanıtlaSil
  22. abi kolay gelsin ben virtualbox kurdum herşey tamam hakkarim.net okey 101 diye bi oyun var oyunu açarken ( bu program sanal makinada çalışmaz diyor ) sizce ne yapılmalı bunu aşabilecegimiz bi mantık varmı

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Canan,

    teşekkür ederim, oyunun bu kontrolü nasıl yaptığına bakmak lazım. Ethernet üzerinden yapıyorsa;
    MAC adresinin ilk 3 byte'ı o kartın hangi markaya ait olduğunu gösterir. Sanal makinelerde de kullandığın uygulama adı yazar. Sonuç olarak Şekil 6 da gösterdiğim MAC adresinin ilk 3 byte'nı "080027", gerçek makineye ait bir adres ile değiştirirsen çözüm olabilir.

    Ancak oyun makine kontrolünü bir başka yerden yapıyorsa onu öğrenip, buna göre çözüm bakmak gerekir. Bazı programlar birden çok yerden bu kontrolü sağlar.
    Sana yazarken bir de şöyle bir çözüm geldi, ancak işe yarar mı denemek lazım. Oyunu ilk önce gerçek bir makineye kurduktan sonra imaj alma programı ile bilgiyasarın imajını alırsın. Daha sonra bu imajı sanal bir makineye yüklersin. Belki bu da çözüm olabilir.

    YanıtlaSil
  24. Kolay gelsin ben daha önceden virtualbox windows 7 kurmuştum işletim sistemine şifre koymuştum ama şu an şifreyi unuttum bilgilrim var silmek istemiyorum bu şifreyi nasıl iptal edebilirim veya öğrene bilirim yardımcı olursanız seninirim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Windows 7 de parola kırma yöntemleri var, araştırabilirsiniz, şehir dışında olduğum için ancak mobilden cevap veriyorum, ilerleyen günlerde bu konuda yazı ele almaya çalışırım. Bir de şunu deneye bilirsiniz sanal makinenizi başka bir klasöre kopyalayarak çoğaltın ve kopyadaki diski yeni bir sanal makineye bağlamaya çalışın işe yarayabilir ama biraz uğraştırabilir, bir diğer yöntem olarak eğer sanal makinenizi harici bir işletim sistemi ile boot etmeyi başabilirseniz yine disklerinizi okuyabilirsiniz diye düşünüyorum.
      Kolay gelsin

      Sil
    2. Merhaba
      cevabınız için çok teşekkür ederim dediğiniz konuları yaptım sadece windows 7 parola kırma yapmadım yapmama sebebim orjinal işletim sistemiyle virtualbox windows 7 işletim sisteminin boot menüsü farklı diye biliyorm benim orjinal işletim sisteminde şifre yok sadece
      virtualbox windows 7 sanal makinada şifre var bunu nasıl çözebilirim.
      teşekkürler

      Sil
    3. Rica ederim,

      VirtualBox'da da boot etmeyi denerseniz çok farklı olmadığını göreceksiniz, daha önce defalarca benzer uygulamayı yaptım, sorunsuz kırdım.

      Sil
  25. Merhaba ben daha önceden virtualbox windows 7 kurmuştum uzun zamandır kullanmıyorum işletim sitemi şifreli ama şifreyi unuttum virtualbox windows 7 işletim sisteminin şifresini nasıl iptal veya silebilirim veya şifreyi nasıl öğrene bilirim yeniden silip kurmak istemiyorum çünkü silinmemesi gereken dosyalarım var yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Dediklerinizi yaptım sadece windows 7 parola kırma yapmadım Sebebi ise mevcut pc nin orjinal işletim sistemi
    windows 7 ben vırtualbox sada Windows 7 kurdum orda özel dosyalarım var parola kırma programı ile wırtualbox şifresini kırarım bilmiyorum hem orjinal hemde wırtualbox Bot menüsü farklı değilmi bir türlü çözemedim

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Helal olsun açıklayıcı ve bilgilendirici makale.

    YanıtlaSil
  29. iyi günler. Virtualbox ile win7 kurdum fakat internete bağlayamıyorum. Vınn kullanıyorum kendi bilgisayarımda wifi ile bağlı. sanal pcyi nasıl internete bağlayabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, sabah cevap yazmıştım ancak teknik bir sorun nedeniyle yorum yayınlanmamış.
      1) NAT ile bağlaya bilirsin
      2) İlgili adaptöre köprü(bridge) yaparak bağlayabilirsin.

      Sil
  30. ben virus test edicem hangi ağı kullanıyım neden nasıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bir test yapacağınıza bağlı olarak değişir, dikkat edin ana makineye bulaştırmayın.

      Sil
  31. Merhaba;
    Oracle Solaris işlemtim sistemini vmware kurulumu yaptım fakat köprü bağlantı ile internete çıkamıyorum. ping yapmıyor. başka bir yolu varmıdır. static ip veriyorum windows 11 yani kendi Pc'm çıkıyor. sanal makina ping bile atmıyor. loaris üzerinde ethernek donanım olarak aktif ve istediğim ip adresini verebiliyorum. konu ile ilgili yardım edebileceğiniz bir konu var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Solaris network yapılandırmasında bir sorun olabilir, ana makine güvenlik duvarı engelleme yapıyor olabilir.

      Sil